- CONCERT -
22 MAART 2019
'CARTE BLANCHE'
ROBY LAKATOS - 1ste viool
Roby Lakatos is een alomvattend musicus, een fenomeen dat zelden voorkomt in deze tijd. Hij is een universeel toonkunstenaar wiens dynamiek naar voor komt als muzikant, improvisator en componist. De klassieke vioolvirtuoos Lakatos heeft een ongelofelijke veelzijdigheid met een intense, muzikale zeggingskracht. Opzwepender kan de muzikale lente van 2019 niet beginnen!
Roby Lakatos werd geboren in 1965 en groeide op in Boedapest. Hij was de nieuwe aanwinst van een roemrijk zigeunergezin, die al generaties verbonden is met de gipsymuziek. Hij heeft, als het ware, de muziek met de moedermelk meegekregen. Een van zijn befaamde voorouders was Jànos Bihari (1764-1824), een Hongaars zigeunerviolist en componist die grote invloed heeft gehad op Brahms en Liszt. Hij werd aanzien als “The King of Gipsy Violists”.
Op negenjarige leeftijd maakte Roby Lakatos zijn debuut als eerste violist in een gipsyband. Hij ontwikkelde zich niet alleen in het muzikale zigeunermilieu, maar volgde ook les aan het Bela Bartok conservatorium in Boedapest, waar hij in 1984 de eerste prijs voor klassieke viool won.
Na zijn studies verhuisde hij naar Brussel. Daar speelde hij met zijn ensemble in “Les Ateliers de La Grande Ile”. Hij werd er ontdekt en een internationale carrière volgde met tournees over gans de wereld. Hij werkte samen met Vadim Repin (Russisch violist, winnaar Koningin Elisabethwedstrijd 1989), Maxim Vengerov (Russisch violist) en Stéphane Grapelli (Frans jazzviolist). Hij kreeg er zeer positieve reacties van de musicus Yehudi Menuhin die vol lof was voor zijn uitvoering van een stuk van Liszt.
Later trad hij op in de grote concertzalen van Europa, Amerika en Azië. In maart 2004 had hij een optreden met het London Symhonie Orchestra.
Ook werkte hij samen met de Belgisch-Russische violist Michail Bezverchni die in 1976 de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool won en verleden jaar heeft opgetreden in de St-Petruskerk in Zulte, op uitnodiging van ZulteCultureel.
Reeds meer dan veertig jaar is Roby Lakatos een muzikaal wonder. Zijn repertoire is zeer verscheiden. Hij speelt met verbluffend gemak muziekstukken als klassiek virtuoos, jazz improvisator of gipsyviolist. Daarnaast is hij ook componist en arrangeur. Een van de vernieuwingen in zijn muziek is de meesterlijk afgewogen instrumentatie. Dit is de kunst om met de juist gekozen instrumenten een perfecte harmonie te bekomen. Zo kan door een goede instrumentatie ook een goede klankbalans en dynamiek worden verkregen, of een specifieke klankkleur of sfeer worden opgeroepen. Naast de viool, de gitaar en de akoestische bas is er ook de cimbalom. Dit is een complex Oost-Europees snaarinstrument dat met speciale hamers wordt bespeeld. Door zijn geniaal bedachte arrangementen krijgt elk instrument de nodige ruimte om tot zijn recht te komen.
Roby Lakatos brengt een muzikaal spektakel, waarbij de levendigheid van musiceren je verbluft en lang blijft nazinderen. Hij is werkelijk de Hongaarse meester van de viool. Hij speelt complex, krachtig en bewegend met een snelheid die soms onmogelijk lijkt. Het is fascinerend om Roby Lakatos te zien optreden.
_______________________________________________________________________________________________
Pal Szomora - 2de viool
Stamt uit een familie van zigeunermuzikanten die sinds vele generaties de viooltraditie doorgeeft van vader op zoon. Vanaf zesjarige leeftijd speelde hij, als solist, concerten over de ganse wereld, samen met verschillende zigeunerorkesten, waaronder het Budapest Gypsy Symphony Orchestra (bekend als de "100 Zigeunerviolen van Boedapest"). Hij is tevens solist bij het Gypsy Philharmonic Orchestra.
In Boedapest studeerde hij bij het Rajkó Orchestra, een school/orkest dat zich specialiseert in het levend houden van de cultuur van de Hongaarse zigeunermuziek en vervolgens aan het Ferenc Liszt Conservatorium. Na zijn verhuis naar België in 1996 voleindigde hij zijn klassieke vioolstudie aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent, eerst bij Michail Bezverchni, later bij Rudolf Werthen. Als orkestleider van Tzigani gaat hij zijn eigen muzikale weg, en met het Kalinka Ensemble brengt hij de muziek letterlijk dichter bij de mensen tijdens recepties en privéfeesten, met een heel breed repertoire van Johann Strauss tot Charles Aznavour.
______________________________________________________________________________________________
Léo Ullman - 3de viool
Léo Ullman werd geboren in 1989. Op de leeftijd van vier-en-een half jaar begon Léo Ullman viool te spelen. Zijn muziekopleiding startte hij aan het Conservatorium van het 10de arrondissement in Parijs. Van zijn muziekleraar Julien Dieudegard kreeg hij de essentiële basis en de passie om verder te musiceren. Dieudegard is een avantgarde-musicus die het hedendaagse repertoire verdedigt van o.a. György Ligeti, John Cage, Helmut Lachenmann , Kaija Saariaho , Béla Bartók , Steve Reich… In juni 2016, na vijf jaar studie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel eindigt Léo Ullman glansrijk zijn opleiding. Tijdens zijn stage, nam hij deel aan de Master Class met Laurant Kocia, Dong-Suk Kang, Pavel Vernikov, Philippe Graffin en Stephan Picard. Hij wordt lid van het Talich Quartet, een Tsjechisch strijkensemble opgericht in 1964, dat verschillende Grand Prix-prijzen heeft gewonnen. Door al deze contacten wordt Léo begeesterd door de zigeunermuziek en de Jazz. Momenteel speelt hij regelmatig in concert met de beroemde Hongaarse violist Roby Lakatos en zijn gezelschap.
_______________________________________________________________________________________________
Benjamin Clement - gitaar
Benjamin Clement werd geboren in 1975 in Brussel. Hij begon, als autodidact, gitaar te spelen op 14-jarige leeftijd. Na eerst te hebben geëxperimenteerd met de rock en de blues, ontdekte hij de gipsy jazz van Django Reinhardt en de gipsy muziek van andere musici. Zo komt hij in contact met de veelzijdige Belgische zigeunermuzikant Tcha Limberger, die bekend is als gitarist, violist en zanger. Tot op vandaag werken ze nog altijd regelmatig samen.
Vanaf dan is hij gepassioneerd door de zigeunermuziek. Door zijn rijke en soms oriëntaalse klankleur onderscheidt deze muziek zich van de andere oorspronkelijke volksmuziek. Vandaar dat hij verscheidene keren de landen uit Midden- en Oost-Europa bezoekt. Hij ontmoet er Roemeense, Hongaarse, Bulgaarse, Joegoslavische en Russische muzikanten. Maar ook in Brussel neemt hij contact met Gipsymusici. Reeds vijftien jaar begeleidt hij solisten zoals Roby Lakatos, Pal Szomora, Tcha Limberger, Aurel Budisteanu, DimosVougioukas, Nedyalko Nedyalcov… Het omvat een grote verscheidenheid van stijlen, waardoor Benjamin zijn begeleiding frequent moet aanpassen, ervoor zorgend dat de specifieke kenmerken van de muzikale interpretatie benadrukt worden.
_______________________________________________________________________________________________
Jeno Lisztes - cimbalom
Jeno Lisztes werd geboren in 1986 in Boedapest. Reeds op de leeftijd van 4 jaar begon hij zich te bekwamen op de “cimbalom”. Dit is het meest bekende Hongaarse snaarinstrument dat met hamers wordt bespeeld. Al generaties lang wordt in de familie Lisztes de cimbalom betokkeld, een traditie die de grootvader, de vader en de zoon Jeno tot een hoge graad van virtuositeit hebben gebracht. Zijn eerste leraar aan de muziekschool was Ágnes Szakály, die als gastmuzikant bij verschillende grote orkesten werkte. Later kreeg hij les aan de Franz Liszt Muziekacademie in Boedapest, van de befaamde cimbalom-speler Ilona Szeverényi Gerencsérné. Sinds 2006 is hij lid van het Roby Lakatos Ensemble en heeft hij zijn eigen jazztrio “Het Jeno Lisztes Cimbalom Project”. Vaak speelt hij als solist met wereldberoemde symfonische orkesten. Hij treedt op in gerenommeerde concertzalen, zoals Carnegie Hall New york, Musikverein Wenen, Bozar Brussel, Het Concertgebouw Amsterdam, Palace of Arts Boedapest, met verschillende formaties.
In 2012 werd hij uitgenodigd om een cimbalom-recital uit te voeren voor de Hollywoodfilm “Sherlock Holmes 2, Game of Shadows” van Hans Zimmer.
_______________________________________________________________________________________________
Robert Szakcsi Lakatos - piano
Robert Szaksi Lakatos is een begaafd pianist, zowel als vertolker van klassieke muziek als van Jazz. In 2000 behaalde hij de hoofdprijs van ”The Solo Piano Competition” tijdens het Montreux Jazz Festival. In 2005 werd hij verkozen tot de beste solist op het International Jazz Festival van Avignon.
Sindsdien heeft hij een serieuze reputatie opgebouwd in de wereld van de Jazz. Jack Dejohnette, een prominent jazzgigant, beweert dat Robert ‘één van de beste, jonge pianisten is op de hedendaagse jazzscene’. John Patitucci, een andere muzikale geestesgenoot, geeft ook zijn mening: “zijn klankkleur en zijn voeling met de piano zijn ingenieus en zeer lyrisch”. Chick Corea brengt een statement voor de cover van Roberts’ nieuwe album: “You are Music. So Ionly ask that keep it burning bright! You’re an adventurous spirit! Your friend in music Chick”.
Naast al deze vooraanstaande musici krijgt hij ook veel sympathie van Lewis Nash, Robert Hurst, Gregory Hutchinson, Reggie Johnson, Palle Danielsson, Erik Truffaz, Randy Brecker, Bill Evans, Hiram Bullock, Ravi Coltrane, The Franz Liszt Chamber Orchestra, Radio-Orkest van Boedapest, Basel radio Shimponyc, en de lijst is verre van compleet. In Japan, die vandaag de grootste markt voor jazz is, heeft Robert Szakcsi Lakatos al acht albums voor het label Atelier Sawano opgenomen
________________________________________________________________________________________________
Victor Csikos - contrabas
Komt uit een familie van zigeunermuzikanten uit Boedapest. Zijn moeder speelde viool, zijn vader Victor senior was een van de beste contrabassisten van Hongarije. Victor senior musiceerde met de meest belangrijke muzikanten uit het zigeunermilieu: Boros Lajos, Jaroka Sandor, Santa Ferenc, de familie Lakatos… Op zijn talrijke reizen naar het buitenland, bracht hij altijd elpees mee voor zijn zoon, die ze met grote aandacht beluisterde. De jonge muzikant Victor junior kwam al vroeg in contact met veel verschillende muziekgenres: de klassieke muziek, de Amerikaanse jazz, de joodse muziek, de traditionele muziek uit Roemenië en Rusland enz. Al deze muzikale pareltjes hebben zijn carrière sterk beïnvloed.
Op zesjarige leeftijd leerde hij piano spelen aan de befaamde school Dugonics in Boedapest. Maar zijn favoriet instrument werd de contrabas. Op de leeftijd van tien jaar begon hij aan een opleiding aan het conservatorium van Boedapest. Zijn leraar was de beroemde contrabassist Lajos Montag, die zijn eigen techniek ontwikkelde.
Vanaf de leeftijd van vijftien jaar speelde bij verschillende gipsyorkesten. In 2005 verhuisde hij naar Brussel en speelde er bij het orkest van ‘des Ateliers de la Grande Ile’. Daar verving hij zijn oom en grote voorbeeld, de contrabassist Andor Gaspar. Hij leerde er veel befaamde muzikanten kennen, onder andere Tcha Limberger. Later begeleidde hij muziekstukken voor hedendaagse dans, gerealiseerd door Alain Platel en Lisi Estaras. Vandaag de dag speelt hij regelmatig in de orkesten van Robi Lakatos en Birelli Lagrène.
________________________________________________________________________________________________