Hoogtepunten uit de Romantiek
Mikhail Bezverkhni - Viool
- Winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1976 voor viool -
De Belgisch-Russische violist Mikhail Bezverkhni behoort tot de wereldtop van de klassieke muziek. Geboren in Leningrad (°1947), heeft hij een indrukwekkende carrière afgelegd. Aanvankelijk wilden zijn ouders dat hij pianist werd, maar zijn voorkeur ging naar een strijkinstrument. Zo begon hij op vijfjarige leeftijd aan een muziekopleiding voor viool.
Door zijn groot verlangen naar vrijheid heeft hij een bewogen leven achter de rug. Als winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1976, was hij een geliefd violist in de USSR. Hij gaf wereldwijd concerten en maakte talrijke opnames. Vanaf 1978 werd zijn vrijheid door het Sovjetregime beperkt. Het werd hem belet om nog concerten te geven in het buitenland.
Na de val van de muur in 1990 heeft hij zich definitief in België gevestigd, waardoor hij terug wereldwijd concerten kon geven, tot op de dag van vandaag. Hij maakte talrijke opnames voor o.a. Melodya, Pavane en La Campanella en werd hoofdvakdocent viool en altviool aan het Gentse Conservatorium. Zijn filmmuziek ”Suite Gambrinus” won de eerste prijs tijdens het internationale filmfestival van 1992 te Valencia (Spanje).
Hij is een voorvechter van, zoals hij het noemt, 'de democratisering van de klassieke muziek’, wat vele spontane openbare optredens oplevert op onverwachte locaties. Zo speelt hij zowel op straat als in Carnegie Hall. Zelf zegt hij over zijn carrière: “Als professor kon ik moeilijk op straat spelen. Nu ben ik een vrij man. Ik ga dit doen tot het einde van mijn leven, zelfs in de winter, maar niet elke dag”.
Ook heeft hij zijn sporen verdiend als dirigent, acteur en componist van soundtracks. Zijn repertoire is zeer gevarieerd: van het virtuoze violenspel van Paganini en de ingetogen muziek van Sibelius tot de meer moderne composities.
Als kunstschilder heeft hij zijn opleiding genoten in de USSR bij Vladimir Rajkov, leerling van Robert Falk. Hij staat aan de oorsprong van een nieuwe beweging, het ‘Momentalisme’ genoemd. Tal van zijn werken bevinden zich inmiddels in musea van moderne kunst, zoals de Galleria d’Arte Moderna Raccolta Lercaro in Bologna, het Museo Civico in Cremona en in diverse private collecties.
Viool met kruis, leven van een kunstenaar
73x63cm, mixed media op papier
Raccolta Lercarno, Museum voor Moderne kunst, Bologna Italië
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Anastasia Kozhushko - Piano
Al op zeer jeugdige leeftijd was Anastasia een wonderkind. Ze werd geboren in 1988 in Oekraïne en volgde een professionele opleiding aan een school voor muzikaal begaafde kinderen in Kharkiv. Toen ze zes jaar was speelde ze reeds pianorecitals overal ter wereld. Later studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium te Gent bij docenten van Russische afkomst, waaronder Vitaly Samosko eerste laureaat piano van de Koningin Elisabethwedstijd 1999.
Ze won verschillende eerste prijzen op internationale wedstrijden en ontving in 2002 zelfs de eerste prijs op het pianoconcours “Young Personality of the Year” in Oekraïne. Daardoor is zij de perfecte ambassadrice van de Russische pianoschool in ons land.
Anastasia Kozhusko is een pianiste met nagenoeg onbegrensde mogelijkheden. Zij is een geniale muzikante die speelt met overgave en hartstocht. Haar vertolkingen op piano zijn een muzikaal vuurwerk. Zij is de temperamentvolle pianiste met ‘fluwelen handen’. Alles onder haar vingers is een stroom van muzikaal luistergenot. Fluisterende akkoorden, tintelende loopjes en razendsnelle laddertjes brengen het publiek in extase. Kozshusko is een emotionele wervelwind, zonder de muzikale precisie te vergeten.
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Szomora Pál Laszlo - Viool
Pál Laszlo Szomora is een ongelooflijk getalenteerde Hongaarse violist van zigeunerafkomst. Deze zestienjarige muzikant speelde reeds viool op de leeftijd van vier jaar, onder leiding van zijn vader.
Later volgde hij lessen bij Szasz Jozsefne in Boedapest. Al gauw bleek dat de jongen over uitzonderlijke muzikale talenten beschikt. In Belgiê werd hij onder de vleugels genomen door de Russische violist Mikhail Bezverkhni, winnaar van de Kon. Elisabethwedstrijd 1976.
Het is dan ook geen verrassing dat Pal Laszlo Samora reeds meerdere eerste prijzen in de wacht sleepte: de Throur Rados Competition (Boedapest, Hongarije), Internationale Competitie “Jonge Solisten aan Zee” (Oostende, België), Solosists Competition “Jong Symfonisch Gent” (Gent, België), de internationale Arthur Grumiaux wedstrijd voor viool (Brussel, België).
In zijn prachtig vioolspel weerklinkt het gevoelig en diepgaand zigeunertemperament. Het is verbazend te horen over welk een bijzondere lyriek deze jongeman beschikt. Zijn authentieke vertolking, zowel in uitvoering als in lichaamsuitdrukking, is zijn grote kracht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een intense muzikale band is ontstaan tussen Pál Laszlo Szomora en zijn leermeester Mikhail Bezverkhni.
__________________________________________________________________________________________________________________________________