Kuijken Strijkkwartet

 

Sigiswald Kuijken - Eerste viool

sigiswaldkuijken 72dpi

 
Sigiswald Kuijken werd geboren in 1944 bij Brussel. Hij studeerde viool aan de Conservatoria te Brugge en Brussel, waar hij bij Maurice Raskin afstudeerde in 1964. Hij kwam op zeer jonge leeftijd in contact met de oude muziek, samen met zijn broer Wieland; door zelfstudie maakte hij zich vertrouwd met de specifieke 17de- en 18de-eeuwse speeltechnieken en interpretatieconventies op de viool en viola da gamba Zo introduceerde hij vanaf 1969 de meer authentieke barokvioolspeelwijze waarbij het instrument niet meer onder de kin geklemd wordt, maar vrij op de schouder ligt; dit heeft een beslissende invloed op de benadering van de vioolmuziek, en die techniek werd dan ook sinds de vroege jaren zeventig door velen overgenomen.
Van 1964 tot 1972 was Sigiswald Kuijken lid van het Brusselse Alarius-Ensemble (met Wieland Kuijken, Robert Kohnen en Janine Rubinlicht) dat over geheel Europa en de V.S.A. concerteerde; nadien werkte hij in los kamermuziekverband met diverse barokspecialisten: vooral zijn broers Wieland en Barthold en Robert Kohnen, en verder ook met o.a. Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Anner Bylsma, René Jacobs…
In 1972 richtte hij, onder impuls van Deutsche Harmonia Mundi en Gustav Leonhardt, het barokorkest La Petite Bande op waarmee sindsdien talloze concerten doorheen Europa, Australië, Zuid-Amerika, China en Japan werden gemaakt, en een groot aantal opnames werden gerealiseerd voor verschillende firma’s (Deutsche Harmonia Mundi, Seon, Virgin Accent, Challenge Classics, Denon en Hyperion).
Sinds enkele jaren introduceert Sigiswald Kuijken vanuit een doorgedreven onderzoek belangrijke vernieuwingen in de uitvoering van de (religieuze) muziek van Bach : géén koor, maar een solistisch vocaal kwartet (soms door Bach zelf uitgebreid tot acht zangers), een even slanke instrumentale bezetting, een uitgesproken aandacht voor de juiste tekstdeclamatie. Het resultaat wordt vastgelegd in een 17-delige CD-reeks met Cantates van J.S. Bach (bij Accent, 2005-2012).
In 1986 richtte hij het Kuijken Strijkkwartet op (met François Fernandez, Marleen Thiers en Wieland Kuijken), dat zich toelegt op de kwartetten van de Klassieke periode, alsook kwintetten (met Ryo Terakado als eerste altviool). Opnames van kwartetten en kwintetten van Haydn en Mozart verschenen bij Denon en Challenge Records.
Vanaf 1998 brengt Sigiswald nu en dan leden van 2 generaties Kuijken bij elkaar, zijn dochters Sara en Veronica en zijn broer Wieland, om strijkkwartetten van latere periodes te vertolken (Debussy, Schumann, Beethoven, Schubert) - vaak in combinatie met Lieder door Marie Kuijken, sopraan en eveneens dochter van Sigiswald, en Veronica Kuijken aan de piano. Van de twee generaties werden opnames gemaakt door Arcana en Challenge Records.
In 2004 liet Sigiswald Kuijken een violoncello da spalla bouwen, d.i. een vergeten solistisch basinstrument, waarvoor Bach zijn beroemde cello-suites geschreven heeft. Ook dit initiatief brengt een nieuwe evolutie teweeg in de uitvoering van de muziek van ca.1675/1725.
Van 1971 tot 1996 was Sigiswald Kuijken leraar barokviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Nederland); sinds 1993 en tot einde 2009 bekleedde hij deze functie aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel.
Daarbuiten is hij sinds vele jaren een veelgevraagd gastdocent (o.a. London Royal College of Music, Salamanca Universiteit, Siena Accademia Chigiana, Conservatoire de Genève, Musikhochschule Leipzig). Sinds 1998 dirigeert Sigiswald Kuijken bij gelegenheid ook “moderne” symfonie-orkesten in een romantisch repertoire (Beethoven, Schumann, Brahms, Mendelssohn).
Op 2 februari 2007 werd Sigiswald Kuijken een eredoctoraat van de K.U. Leuven toegekend.
Sigiswald Kuijken ontving in februari 2009 de prestigieuze prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap.

_______________________________________________________________________________________________________

 Marleen Thiers - Altviool

marleen thies

 

Marleen Thiers (1945) studeerde aan het conservatorium in Brussel bij Arthur Grumiaux en Maurice Raskin. Net als haar echtgenoot Sigiswald Kuijken werd ze al vroeg geboeid door historische instrumenten en uitvoeringspraktijk. Ze is eerste violiste met het barokorkest La Petite Bande, waar ze ook het management van dichtbij opvolgt. Sinds 1986 houdt ze de altviool in het Kuijken Strijkkwartet. Samen met Sigiswald Kuijken geeft ze regelmatig congressen over muziek en spiritualiteit.

________________________________________________________________________________________________________

 Sara Kuijken - Tweede viool

sara kuijken

 

Sara Kuijken (1968) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel met proef. E. Schiffer. Ze behaalde een eerste prijs in 1989 en een master-diploma met grote onderscheiding in 1992. Zij vervolgde haar studies aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij prof. J. Kussmaul, waar zij haar diploma behaalde in 1995.
In 1993 werd ze laureaat in het ‘Juventus’ festival in Arc-et-Senans (Frankrijk) en nam ze deel aan de masterclass van prof. A.S. Dogadin aan de staatsuniversiteit in Sint-Petersburg (Rusland).

In hetzelfde jaar stichtte ze, samen met zeven andere muzikanten, het ensemble Oxalys, waarin zij optrad als artistiek leider en violist tot 1998. In die periode werden twee CD’s opgenomen, een met impressionistische muziek en een met hedendaagse Russische kamermuziek.
Vanaf 1994 werd Sara Kuijken onderricht in barokmuziek door haar vader, Sigiswald Kuijken. Ze speelt regelmatig met het ensemble La Petite Bande.
Van 2004 tot 2009 was ze assistent-professor barokviool aan het Brussels Conservatorium.
Ze is eerste violiste in ‘Twee generaties Kuijken’, een ad hoc ensemble waarin de Kuijken-familie muziek op moderne instrumenten speelt. Hiermee nam ze kamermuziek op van Debussy, Schumann, Beethoven en Schubert. Sinds 2015 speelt ze tweede viool in het Kuijken Strijkkwartet, dat speelt op historische instrumenten (Haydn, Mozart).

_______________________________________________________________________________________________________

Michel Boulanger - Cello

Michel Boulanger cello

Michel Boulanger, cellist en oprichter van TRAFFIK KLASSIK
Studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, vervolmaakte hij zich aan de Musikhochschule van Keulen en nam deel aan masterclasses met Janos Starker en Steven Isserlis. Van 1989 tot 1991 studeerde hij aan de Indiana University in Bloomington (USA) bij Janos Starker. Daar verdiepte hij zich in de historische uitvoeringspraktijk aan het Early Music Insitute en sloot zijn opleiding barokcello af met een Eerste Prijs bij Hidemi Suzuki in Brussel.
Michel Boulanger is actief in vooraanstaande ensembles zoals La Petite Bande, Il Fondamento, Anima Eterna, Il Gardellino en l’Orchestre des Champs Elysées. Hij is regelmatig te horen in kamermuziekformaties waaronder het ensemble WOLF en het Kuijken Quartet en verleende zijn medewerking aan verschillende cd-opnames in Europa en Japan.
Tot 2013 was hij als medeoprichter van TRAFFIK THEATER te zien in tal van muziektheaterproducties voor kinderen in heel Europa en in de V.S . Sinds 2013 legt Michel Boulanger zich vooral toe op onderzoek naar vergeten kamermuziekrepertoire uit de 18de en 19de eeuw en de integratie ervan in een vernieuwende, hedendaagse concertpraktijk. Hij is oprichter van het sociocultureel project TRAFFIK KLASSIK.

_______________________________________________________________________________________________________