MARIA CANYIGUERAL 

Postals il.luminades - Résonance de la Catalogne

Affiche Maria Canyigueral - 8 - 9 december 2017

 

Programma 2017

 1e deel

- FREDERIC MOMPOU: Cançó i dansa n.1 (3')

- FREDERIC MOMPOU: Cançó i dansa n.3 (3’20’’)

- JOAN MAGRANÉ FIGUERA: Cançó i dansa per a piano (5’30’’)

opgedragen aan Maria Canyigueral - Belgische première, in opdracht en als onderdeel van het project

‘Avant-Guarding Mompou’.

- FREDERIC MOMPOU: Cançó i dansa n.4 (4’)

- FREDERIC MOMPOU: Cançó i dansa n.5 (4’)

- FREDERIC MOMPOU: Cançó i dansa n.6 (4’)

- MORITZ EGGERT: Hämmerklavier XXVI - te spelen na Mompou’s Cancion VI (6’)

- Belgische première, in opdracht en als onderdeel van het project ‘Avant-Guarding Mompou’

NICOLAS BACRI: Chanson et Valse Op. 145 pour piano (6’)

- opgedragen aan Maria Canyigueral - Belgische première, in opdracht en als onderdeel van het project ‘Avant-Guarding Mompou’.

- ANTÓN GARCÍA ABRIL: ‘Reverberaciones’ (6’)

 - opgedragen aan Maria Canyigueral

- Belgische première, in opdracht en als onderdeel van het project

‘Avant-Guarding Mompou’

……………..

2e deel

- ENRIC GRANADOS: 8 Valses poéticos (14’)

- XAVIER MONTSALVATGE: Sonatine pour Yvette (11’)

- ENRIC GRANADOS: Allegro de Concierto Op.46 (8’)

__________________________________________________________________________________________________

 

MARIA  CANYIGUERAL 

 

safe image

De Catalaanse pianiste Maria Canyigueral is geboren in Girona.

Ze studeerde aan het Conservatori del Liceu in Barcelona ondermeer bij Michel Wagemans.Vervolgens brachten haar studies haar verder bij André de Groote in Brussel en in Madrid bij Nino Kereselidze. In 2011 verhuisde ze naar Londen waar ze aan de Royal Academy of Music een Master of Arts in Performance behaalde bij Sulamita Aranovsky.

Deze talentvolle en vituoze pianiste heeft ondertussen enkele prestigieuze prijzen gewonnen op internationale competities waaronder de “Anton Garcia Abril-Prize”(International Chamber Music Competition) met de Engelse cellist Alexander Rolton, de “Max Pirano Piano Trio Prize” met het E Ianthe Ensemble, de  “Wilfrid Parry Prize” met de Koreaanse violiste Marisol Lee en ze was finaliste op de  “12th Concours International de Piano d'Ile-de- France”. Naast talloze pianorecitals en kamermuziekconcerten heeft ze ervaring opgedaan met verschillende concerten (St Martin-in-the-Fields – Londen, Oxford Chamber Society, Fundación Juan March – Madrid, Festival Schubertíada, Festival Portaferrada)

Ze treedt geregeld op met de Sloveense violiste Lana Trotovsek en samen kregen ze in 2016 in Californië de “Gold Medal of the Gobal Music Award” voor hun cd.

Op 24 en 25 maart 2017 waren beiden nog te gast, dit voor een schitterend concert, bij onze vrienden van LozerCultureel in de kerk O.L.V. van Bijstand in Lozer-Kruishoutem.

Ze werkt geregeld samen met hedendaagse  componisten waaronder Anton Garcia Abril, Benet Casablancas, Victor Estapé en Josep Maria Guix.

Op vrijdag 8 december 2017 en op zaterdag 9 december 2017 komt Maria Canyigueral naar de St-Petruskerk in Zulte, voor twee pianorecitals onder de titel “Postals il.luminades – Résonance de la Catalogne”.                                                                                                           

Ze brengt er een ode aan de Catalaanse componist Frederic Mompou in navolging van het project “Avant-Guarding Mompou” dat ze in combinatie  met het werk van negen andere componisten heeft ontwikkeld.                                                                                                                   

Het accent ligt op de samensmelting van hedendaagse en traditionele muziek uit zowel Catalonië als andere regio’s van Spanje.

Een combinatie van het eerder ingetogen werk van de componist Mompou, het werk van Granados en de exuberante klanken van de hedendaagse componisten Joan Magrané, Moritz Eggert, Nicolas Bacri, Antón Garciá Abril en Xavier Montsalvatge zijn voor haar een uitdaging en maken deze twee concerten dan ook heel bijzonder.

Het is tevens ook een ideale gelegenheid, in de optimale omstandigheden die de St-Petruskerk ons biedt, om kennis te maken met nieuw werk.

De concerten in Zulte zijn bovendien een avant-première voor haar Europese tournee die op 10 juni 2018 in de Conway Hall in Londen van start gaat.

“Avant-Guarding Mompou” blijft dan toeren tot eind 2019.

______________________________________________________________________________________

 

- Maria Canyigueral - Pers -

 

Op vrijdag 8 en op zaterdag 9 december 2017 ligt het episch centrum voor "Kunst en Cultuur in Vlaanderen" ter hoogte van de kerk van Zulte.

Met Maria Canyigueral geeft een pianiste van absolute wereldklasse een recital in de plaatselijke kerk. Zowaar een ongebruikelijke zet van formaat.

Als vriend van Peter Bral en als ook vertegenwoordiger van de artiest, durf ik jullie allen met stelligheid overtuigen uw aanwezigheid hierbij te overwegen. Hier staat iets te gebeuren waarover vriend en vijand het eens is: dit is van een uitzonderlijke orde.

Maria Canyigueral trad op 23 en 24 maart 2017 op in de kerk van Lozer-Kruishoutem en elk een die daar was heeft dit geweten. Deze nog niet zo bekende artieste (in Vlaanderen) afkomstig uit het Spaanse Girona, of beter ... het Catalaanse Girona, timmert aan een internationale carrière met een passie die zelden vertoond is. Van uit haar uitvalsbasis London, trekt ze gaandeweg Europa rond. In bijlage een beetje info die U waarschijnlijk ook al her en der is opgevallen.

Met muzikale groeten,

Hugo De Jonghe - LozerCultureel


hetnieuwsblad

HET NIEUWSBLAD

VIDEO & AUDIO. Pianorecitals van Maria Canyigueral in de Sint-Petruskerk

16/11/2017 om 11:52 door Eddy Lefevre 

​ZULTE - Op vrijdag 8 december en op zaterdag 9 december 2017 komt Maria Canyigueral naar de St.-Petruskerk in Zulte, voor twee pianorecitals onder de titel “Postals il-luminades - Résonance de la Catalogne’. Ze brengt een ode aan de Catalaanse componist Frederic Mompou. Het accent ligt op de samensmelting van hedendaagse en traditionele muziek uit zowel Catalonië als andere regio’s van Spanje.

Luister hier naar het gesprek met organisator Peter Bral in Up To Date op Radio Tequila.

Sint-Petruskerk

Maria Canyigueral brengt tweemaal  een pianorecital onder de titel “Postals il-luminades - Résonance de la Catalogne’. Ze brengt daarmee een ode aan de Catalaanse componist Frederic Mompou in navolging van het project “Avant-Guarding Mompou”, dat ze in combinatie met het werk van negen andere componisten heeft ontwikkeld. Het is een combinatie van het eerder ingetogen werk van de componist Mompou, het werk van Granados en de exuberante klanken van de hedendaagse componisten Joan Magrané, Moritz Eggert, Nicolas Bacri, Antón Garciá Abril en Xavier Montsalvatge.

Het is meteen ook een ideale gelegenheid, in de optimale omstandigheden die de St.-Petruskerk biedt, kennis te maken met nieuw werk. De concerten in Zulte zijn bovendien een avant-première voor haar Europese tournee die op 10 juni 2018 in de Conway Hall in Londen van start gaat. “Avant-Guarding Mompou” blijft dan toeren tot eind 2019.

Deze concerten zijn een realisatie van Marcel Van Oost en Peter Bral, in samenwerking met Hugo De Jonghe, organisator bij LozerCultureel van Lozer-Kruishoutem, de Kerkfabriek St.-Petrus-Zulte en de Cultuurraad Zulte. Zij maken deel uit van de toekomstvisie die de kerkfabriek ontwikkelt om de kerk open te stellen voor culturele en respectvolle evenementen in het kader van de herbestemming van religieus erfgoed.

Maria Canyigueral

De Catalaanse pianiste Maria Canyigueral is geboren in Girona, Spanje. Ze studeerde aan het Conservatori del Liceu in Barcelona onder meer bij Michel Wagemans. Vervolgens brachten haar studies haar verder bij André de Groote in Brussel en in Madrid bij Nino Kereselidze. In 2011 verhuisde ze naar Londen waar ze aan de Royal Academy of Music een Master of Arts in Performance behaalde bij Sulamita Aranovsky.

Deze talentvolle en virtuoze pianiste heeft ondertussen enkele prestigieuze prijzen gewonnen op internationale competities, waaronder de “Anton Garcia Abril-Prize”(International Chamber Music Competition) met de Engelse cellist Alexander Rolton, de “Max Pirano Piano Trio Prize” met het E Ianthe Ensemble en de “Wilfrid Parry Prize” met de Koreaanse violiste Marisol Lee. Ze  was finaliste op de “12th Concours International de Piano d'Ile-de-France”.

Naast talloze pianorecitals en kamermuziekconcerten heeft ze ervaring opgedaan met verschillende concerten (St Martin-in-the-Fields Londen, Oxford Chamber Society, Fundación Juan March Madrid, Festival Schubertíada en Festival Portaferrada. Ze werkt geregeld samen met hedendaagse componisten waaronder Anton Garcia Abril, Benet Casablancas, Victor Estapé en Josep Maria Guix.

Ze treedt geregeld op met de Sloveense violiste Lana Trotovsek. Samen kregen ze in 2016 in Californië de “Gold Medal of the Gobal Music Award” voor hun cd. Op 24 en 25 maart 2017 waren beiden nog te gast voor een schitterend concert bij LozerCultureel in de kerk O.L.V. van Bijstand in Lozer-Kruishoutem.

Praktisch

Wanneer: vrijdag 8 december en zaterdag 9 december 2017, deuren om 19.30 u, aanvang 20 u.

Waar: Sint-Petruskerk, Gaston Martensplein, Zulte

Toegang: €15 in voorverkoop, €20 aan de kassa. Voorverkoop bij Raïs, Groeneweg 8 in Olsene, Dagbladhandel Dimitri, Kloosterstraat 3 in Machelen en Press Shop, Staatsbaan 68 in Zulte. Reserveren kan ook via Peter Bral, tel. 0475 98 42 48, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." of Marcel Van Oost,

tel. 0477 75 44 24, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken."  


hetlaatstenieuws

Catalaans concert in kerk 18 november 2017 

Peter Bral en Marcel Van Oost halen een stukje Catalonië naar Zulte. De Catalaanse pianiste Maria Canyigueral verzorgt in de Sint-Petruskerk het recital ‘Postals il.luminades - Résonance de la Catalogne’.

Catalonië boven straks. In de Sint-Petruskerk van Zulte zijn er op vrijdag 8 en zaterdag 9 december concerten van de Catalaanse Maria Canyigueral. De pianiste is geboren in Girona, de thuisstad van de afgezette Catalaanse leider Puigdemont. “Maar dit concert gaat niet over politiek”, benadrukt Peter Bral, die samen met Marcel Van Oost het initiatief nam voor het concert. “Maria Canyigueral is een vituoze pianiste die intussen enkele prestigieuze prijzen gewonnen heeft op internationale competities.” De concerten zijn de avant-première van haar Europese tournee die op 10 juni 2018 in Londen van start gaat. Het concert start om 20 uur. Tickets kosten 15 euro in voorverkoop, 20 euro aan de kassa. Reservatie: ,Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (GRG)

__________________________________________________________________________________________