arteamanti int logo2 web

                                  &                                      

logo2 4stelt voor

De lente wordt dit jaar stevig ingezet bij ZulteCultureel met een tweede klassiek concert.

 

flyer 2023 05 arte amanti zultecultureel concert beukes bujanaameti 72dpi

 

 

Voor deze gelegenheid hebben we, in het kader van het Arte Amanti-festival o.l.v Reinilde Leyers, terug enkele opmerkelijke muzikanten te gast. 

Het voorprogramma wordt verzorgd door de 17-jarige Belgische harpiste met Albanese roots Bujana Ameti, studeert in het gerenommeerde opleidingsinstituut Musica Mundi  Waterloo - Brussel. Zij zal het kerkgebouw vullen met hemelse klanken door een suite van Johan Sebastiaan Bach en een fantasie van Louis Spohr te vertolken. 

Voor het hoofdprogramma nemen Gina Beukes (Z-Afrika/viool/altviool), Gareth Lubbe (Z-Afrika /viool/altviool/overtone singing) en José Reyes (Venezuela/contrabas) je mee in een wereld vol magische nostalgie. Op dit uitzonderlijke concert komt muziek uit diverse tijden aan bod. Composities van Purcell, Bach, Beethoven, Fuchs, Shostakovich, De Falla en Schnittke worden naadloos aan mekaar geweven met composities van Terry Riley en Ligeti. Gezien de vertolkers op internationaal vlak een stevige reputatie hebben opgebouwd belooft het een niet alledaags maar daarentegen een heel verrassend en hoogstaand concert te worden. Een concert vol troostrijke herinneringen van weleer, maar ook één met veel nieuwe en inspirerende ontdekkingen. Een unieke gelegenheid om ze in de kerk van Zulte aan het werk te zien!

 ______________________________________________    

 

Gareth Lubbe

Altviool – Viola / Viool – Violin / Boventoonzanger – Overtone singer

Gareth Lubbe, altviolist, violist en boventoonzanger, treedt op als solist en kamermusicus in heel Europa, Amerika, Afrika en Azië.

Van 2007 tot 2014 was hij eerste altviolist van het Gewandhaus Orkest in Leipzig onder leiding van Riccardo Chailly. Hij musiceert op ‘s werelds meest vooraanstaande podia zoals de Berlin Philharmonie, het Concertgebouw van Amsterdam, Wigmore Hall in London en Carnegie Hall in New York. Daarnaast treedt Gareth ook op als vaste artiest en docent op toonaangevende festivals in onder meer Finland, Engeland, Zuid-Korea, Japan en Brazilië.

Hij maakt deel uit van de internationale faculteit van het jaarlijkse ‘Kamermuziekfestival in Stellenbosch’ dat tot vierhonderd jonge studenten uit heel Afrika en andere delen van de wereld samenbrengt. In 2013 aanvaardde hij de functie van hoogleraar aan de Folkwang University of the Arts in Essen, waar hij nu een studio met internationale altvioolstudenten leidt.

______________________________________________

Gina Beukes

 
Altviool – Viola 

Gina Beukes liep school in Johannesburg en studeerde viool bij Alan Solomon.

Sinds 1975 werd ze gaandeweg bekend als één van Zuid-Afrika’s meest getalenteerde jonge violistes en begon als soliste met vooraanstaande orkesten van het land op te treden. Ze toerde met het National Youth Orchestra in 1978 en gedurende het volgende jaar werd ze uitgekozen om het International Youth Orchestra te leiden op het Aberdeen Festival in Schotland. In 1981 reisde ze door Taiwan als Concertmeester van de Harmonia Juventia en dirigeerde het Johannesburg Youth Chamber Orchestra.

Ze kreeg verscheidene beurzen en mede dankzij een sponsor kon ze haar studies verder zetten in de VS. Met een Starling Scholarship financierde ze haar studies in Cincinnati bij Dorothy Delay. In 1983 won ze de Cincinnati Concerto Competition. Ze leidde het Cincinnnati Philharmonic Orchestra gedurende een rondreis met als hoogtepunt een concert in Carnegie Hall. Vanaf 1984 studeerde Gina aan de Juilliard School of Music in New-York en in 1988 en voegde ze een diploma Master in de Muziek toe aan haar academische en professionele verworvenheden.

In 1989 begon ze les in viool en altviool te geven aan de Stellenbosch Universiteit. Ze werd benoemd tot hoofd violiste van het Cape Town Symphony Orchestra in 1990.

Aan de Universiteit van Cincinnati doctoreerde ze in 1991 tot ze in 1992 terugkeerde naar Zuid-Afrika om de rol van Concertmeester van het Cape Town Symphony Orchestra op te nemen. Ze bleef recitals en concerto’s spelen.

In 1994 toerde ze meerdere keren met het Chamber Orchestra of Europe. Later in dat jaar werd ze  tot solo tweede violiste van het London Philharmonic Orchestra benoemd. In die jaren werkte ze ook met de bekende dirigenten Solti, Haitink, Jansens, Weltzer-Most, Mazur, Baremboim, Termikanov en vele anderen. In 2003 werd ze tot violiste bij het London Symphony Orchestra benoemd met Valeri Gergiev als chef dirigent.

Gina speelt kamermuziek in Engeland en Frankrijk met het Barbican Quartet en het Defoe Trio.

______________________________________________

José Andrés Reyés

 
Contrabas – Double Bass

José Andrés begon zijn muziekcarrière in 1997 bij El Sistema in Venezuela. Zijn muziekervaring op de scène werd aangevuld met studies in Madrid en Berlijn.

José speelt graag in het orkest maar houdt ook van optredens met kleine ensembles. Daarom richtte hij Natalia Ensemble op en meer recent A Pocket Orchestra waarmee hij op dit festival te horen is.

Als hij geen muziek speelt, organiseert hij zijn hobby’s rond muziek, onder meer naar muziek luisteren, muziekpartituren lezen, componeren, muziek publiceren, muziek studeren en over muziek praten.

______________________________________________

+ Jong Talent

Bujana Ameti

 foto bujana ameti vervanger
Harp

De 17-jarige Belgische harpiste met Albanese roots Bujana Ameti, studeert in het gerenommeerde opleidingsinstituut Musica Mundi Waterloo - Brussel.

Zij zal het kerkgebouw vullen met hemelse klanken door een suite van Johan Sebastiaan Bach en een fantasie van Louis Spohr te vertolken.

______________________________________________

Radio Tequila | Gareth Lubbe - Gina Beukens - José Reyes | Bujana Almeti 2023

Radio tequila april 2023 

 Het Laatste Nieuws        Anthony Statius 06-04-23, 16:33

nieuwbladfoto

ZulteCultureel zorgt opnieuw voor Klassieke muziek in Sint-Petruskerk

Liefhebbers van klassieke muziek worden dit voorjaar door ZulteCultureel op hun wenken bediend. Op vrijdag 5 mei kan je opnieuw in de kerk van Zulte terecht voor een tweede concert.

Op zondag 12 maart pakte ZulteCultureel uit met een avond vol kamermuziek in de Sint-Petruskerk van Zulte en op zondag 5 mei staan er in het kader van het Arte Amanti-festival opnieuw enkele opmerkelijke muzikanten op het podium.

“Het voorprogramma wordt verzorgd door de 22-jarige Vlaamse harpiste Olivia Debrabandere”, zegt organisator Peter Bral.

“Zij zal het kerkgebouw vullen met hemelse klanken door werk te vertolken van Germaine Tailleferre, Henriette Renié en Pearl Chertok.

Voor het hoofdprogramma nemen violisten Gina Beukes, Gareth Lubbe en contrabassist José Reyes je mee in een wereld vol magische nostalgie.

Op dit concert komt muziek uit diverse tijden aan bod, van composities van Purcell, Bach en Beethoven tot Terry Riley en Ligeti.”

Tickets kosten 20 euro voor volwassenen en 15 euro voor jongeren en senioren.

Meer info via www.arte-amanti.be of www.zultecultureel.com.

______________________________________________