Sigiswald Kuijken en het Kuijken Strijkkwartet | 2022

 

sigiswald kuijken en het kuijken Strijkkwartet

 

 

Musici | Het Kuijken Strijkkwartet

 

Het Kuijken Strijkkwartet werd in 1986 opgericht door Sigiswald Kuijken, François Fernandez, Marleen Thiers en Wieland Kuijken. Gedurende bijna 20 jaar werkte deze groep samen bij ontelbare concerten in verschillende landen en continenten, en maakte talrijke CD opnamen (voor de Japanse firma DENON, alsook voor Challenge Records, NL) met werk van J.Haydn en W.A.Mozart. Alle grote Haydn- en Mozart kwartet-cycli werden aldus opgenomen, alsook de Mozart Strijkkwintetten met als extra altviolist Ryo Terakado. Sinds ca. 2014 werkt het kwartet in de huidige samenstelling, met o.a. optredens in binnen- en buitenland (incl. Japan en Nieuw-Zeeland)

.

 

 

 

 

Sigiswald Kuijken - Eerste viool

sigiswaldkuijken 72dpi

 
Sigiswald Kuijken  (°Brussel 1944)

Hij studeerde viool aan de Conservatoria te Brugge en Brussel, waar hij bij Maurice Raskin afstudeerde in 1964. Op zeer jonge leeftijd kwam hij  in contact met de oude muziek, samen met zijn broer Wieland; door zelfstudie maakte hij zich vertrouwd met de specifieke 17de- en 18de-eeuwse speeltechnieken en interpretatieconventies op de viool en viola da gamba Zo introduceerde hij vanaf 1969 de meer authentieke barokvioolspeelwijze waarbij het instrument niet meer onder de kin geklemd wordt, maar vrij op de schouder ligt; dit heeft een beslissende invloed op de benadering van de vioolmuziek, en die techniek werd dan ook sinds de vroege jaren zeventig door velen overgenomen.
Van 1964 tot 1972 was Sigiswald Kuijken lid van het Brusselse Alarius-Ensemble (met Wieland Kuijken, Robert Kohnen en Janine Rubinlicht) dat over geheel Europa en de V.S.A. concerteerde; nadien werkte hij in los kamermuziekverband met diverse barokspecialisten: vooral zijn broers Wieland en Barthold en Robert Kohnen, en verder ook met o.a. Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Anner Bylsma, René Jacobs…
In 1972 richtte hij, onder impuls van Deutsche Harmonia Mundi en Gustav Leonhardt, het barokorkest La Petite Bande op waarmee sindsdien talloze concerten doorheen Europa, Australië, Zuid-Amerika, China en Japan werden gemaakt, en een groot aantal opnames werden gerealiseerd voor verschillende firma’s (Deutsche Harmonia Mundi, Seon, Virgin Accent, Challenge Classics, Denon en Hyperion).
Sinds enkele jaren introduceert Sigiswald Kuijken vanuit een doorgedreven onderzoek belangrijke vernieuwingen in de uitvoering van de (religieuze) muziek van Bach : géén koor, maar een solistisch vocaal kwartet (soms door Bach zelf uitgebreid tot acht zangers), een even slanke instrumentale bezetting, een uitgesproken aandacht voor de juiste tekstdeclamatie. Het resultaat wordt vastgelegd in een 17-delige CD-reeks met Cantates van J.S. Bach (bij Accent, 2005-2012).
In 1986 richtte hij het Kuijken Strijkkwartet op (met François Fernandez, Marleen Thiers en Wieland Kuijken), dat zich toelegt op de kwartetten van de Klassieke periode, alsook kwintetten (met Ryo Terakado als eerste altviool). Opnames van kwartetten en kwintetten van Haydn en Mozart verschenen bij Denon en Challenge Records.
Vanaf 1998 brengt Sigiswald nu en dan leden van 2 generaties Kuijken bij elkaar, zijn dochters Sara en Veronica en zijn broer Wieland, om strijkkwartetten van latere periodes te vertolken (Debussy, Schumann, Beethoven, Schubert) - vaak in combinatie met Lieder door Marie Kuijken, sopraan en eveneens dochter van Sigiswald, en Veronica Kuijken aan de piano. Van de twee generaties werden opnames gemaakt door Arcana en Challenge Records.
In 2004 liet Sigiswald Kuijken een violoncello da spalla bouwen, d.i. een vergeten solistisch basinstrument, waarvoor Bach zijn beroemde cello-suites geschreven heeft. Ook dit initiatief brengt een nieuwe evolutie teweeg in de uitvoering van de muziek van ca.1675/1725.
Van 1971 tot 1996 was Sigiswald Kuijken leraar barokviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Nederland); sinds 1993 en tot einde 2009 bekleedde hij deze functie aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel.
Daarbuiten is hij sinds vele jaren een veelgevraagd gastdocent (o.a. London Royal College of Music, Salamanca Universiteit, Siena Accademia Chigiana, Conservatoire de Genève, Musikhochschule Leipzig). Sinds 1998 dirigeert Sigiswald Kuijken bij gelegenheid ook “moderne” symfonie-orkesten in een romantisch repertoire (Beethoven, Schumann, Brahms, Mendelssohn).
Op 2 februari 2007 werd Sigiswald Kuijken een eredoctoraat van de K.U. Leuven toegekend.
Sigiswald Kuijken ontving in februari 2009 de prestigieuze prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap.

______________________________________________

 

Marleen Thiers - Altviool

marleen thies

Marleen Thiers (°1945)

Net als haar levenspartner Sigiswald Kuijken werd ze al vroeg geboeid door de uitvoeringspraktijk van historische instrumenten.
Ze studeerde aan het conservatorium in Brussel bij Arthur Grumiaux en Maurice Raskin.
Ze leerden elkaar daar kennen en musiceren al meer dan 50 jaar samen.
Als uitvoerend musicus maakt ze, samen met haar man,deel uit van “La Petite Bande”.
Met dit barokensemble, opgericht in 1972, reizen ze de hele wereld rond.
Sinds 1986 bespeelt ze de altviool in het Kuijken Strijkkwartet. Samen met Sigiswald Kuijken geeft ze regelmatig congressen over muziek en spiritualiteit.
Als Compostella-pelgrims schreven ze samen in 2007 het boek: “Op de Jakobsweg. Pelgrimeren op oneindig”
 

______________________________________________

 

_Sara Kuijken - Viool

sara kuijken

Sara Kuijken (°1968)

Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij E. Schiffer, behaalde een eerste prijs in 1989 en een master-diploma met grote onderscheiding in 1992. Zij vervolgde haar studies aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij prof. J. Kussmaul, waar zij haar diploma behaalde in 1995.
In 1993 werd ze laureaat in het ‘Juventus’ festival in Arc-et-Senans (Frankrijk) en nam ze deel aan de masterclass van prof. A.S. Dogadin aan de staatsuniversiteit in Sint-Petersburg (Rusland).
In hetzelfde jaar stichtte ze, samen met zeven andere muzikanten, het ensemble Oxalys, waarin zij optrad als artistiek leider en violist tot 1998. In die periode werden twee CD’s opgenomen, een met impressionistische muziek en een met hedendaagse Russische kamermuziek.
Vanaf 1994 werd Sara Kuijken onderricht in de barokmuziek door haar vader, Sigiswald Kuijken. Ze speelt regelmatig met het ensemble La Petite Bande.
Van 2004 tot 2009 was ze assistent-professor barokviool aan het Brussels Conservatorium.
Ze is eerste violiste in ‘Twee generaties Kuijken’, een ad hoc ensemble waarin de Kuijken-familie muziek op moderne instrumenten speelt. Hiermee nam ze kamermuziek op van Debussy, Schumann, Beethoven en Schubert. Sinds 2015 maakt ze deel uit van barokensemble het Kuijken Strijkkwartet, dat speelt op historische instrumenten (Haydn, Mozart)..

______________________________________________

 

Michel Boulanger - Cello

Michel Boulanger cello

Michel Boulanger, cellist

Studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, vervolmaakte zich aan de Musikhochschule van Keulen en nam deel aan masterclasses met Janos Starker en Steven Isserlis. Van 1989 tot 1991 studeerde hij aan de Indiana University in Bloomington (USA) bij Janos Starker. Daar verdiepte hij zich in de historische uitvoeringspraktijk aan het Early Music Insitute en sloot zijn opleiding barokcello af met een Eerste Prijs bij Hidemi Suzuki in Brussel.
Michel Boulanger is actief in vooraanstaande ensembles zoals La Petite Bande, Il Fondamento, Anima Eterna, Il Gardellino en l’Orchestre des Champs Elysées. Hij is regelmatig te horen in kamermuziekformaties waaronder het ensemble WOLF en het Kuijken Quartet en verleende zijn medewerking aan verschillende cd-opnames in Europa en Japan.
Tot 2013 was hij als medeoprichter van TRAFFIK THEATER te zien in tal van muziektheaterproducties voor kinderen in heel Europa en in de V.S . Sinds 2013 legt Michel Boulanger zich vooral toe op onderzoek naar vergeten kamermuziekrepertoire uit de 18de en 19de eeuw en de integratie ervan in een vernieuwende, hedendaagse concertpraktijk. Hij is oprichter van het sociocultureel project TRAFFIK KLASSIK.

_______________________________________________

 

PERS  

   Het Laatste Nieuws       Anthony Statius 04-04-22, 10:31 Laatste update: 04-04-22, 14:52

 

 

 Violist Sigiswald Kuijken speelt Haydn in kerk van Zulte

 sigiswaldkuijken 72dpi

 Sigiswald Kuijken. © Pol De Frene

ZULTELiefhebbers van klassieke muziek moeten op zaterdag 9 april in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Zulte zijn. Sigiswald Kuijken en het Kuijken Strijkkwartet brengen er ‘De Zeven Laatste Woorden’ van Joseph Haydn.

Derde keer, goede keer voor Sigiswald Kuijken en zijn gezelschap. ZulteCultureel nodigde het gerenommeerde strijkkwartet uit op 27 maart 2020 voor een concert, maar door corona werd dit afgelast. Ook op 26 maart 2021 kon het geplande concert niet doorgaan, maar komende zaterdag is het wel zover. 

“Het Kuijken Strijkkwartet neemt ons mee naar de tweede helft van de achttiende eeuw, toen Joseph Haydn ‘De Zeven Laatste Woorden van Onze Verlosser aan het Kruis’ liet opvoeren in een kapel in het Spaanse Cadiz”, zegt Peter Bral van ZulteCultureel. “De opdracht was om zeven langzame meditatieve bewegingen te componeren. Het kwartet zal voor ons deze compositie brengen in een sober decor met authentieke instrumenten die gerelateerd zijn aan deze periode.”

 

 

     Het concert start om 20 uur en tickets kosten 25 euro. Meer info via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op www.zultecultureel.com.

peter maecel

Marcel Van Oost en Peter Bral van ZulteCultureel. © Anthony Statius

Radio Tequila - Sigiswald Kuijken en het Kiujken Strijkkartet 2022

radio thequila sk 2022