Cultuurraad Zulte

Het Festival van Vlaanderen 2020 in Zulte

 

Dit jaar organiseert de gemeentelijke Cultuurraad Zulte voor de vijfde keer op rij een concert dat zal doorgaan

op vrijdag 9 oktober om 19u30

in de Sint-Michiels, Sint-Cornelius en Sint-Ghislenuskerk in Machelen.

Psallentes – Triptycha: Drieluiken bij het Lam Gods

 Het Lam Gods (1432) van de broers Van Eyck is een beroemd en belangrijk stuk werelderfgoed. In Triptycha laat Psallentes het kunstwerk nu ook auditief tot leven komen. Daarbij spiegelen de zangeressen van Psallentes zich aan het luik van de Zingende Engelen. Deze hemelbewoners hebben geen vleugels, maar wel rijk versierde brokaten koormantels, en ze staan rond een lessenaar. Op die lessenaar ligt een boek dat mogelijks een antifonarium is, een boek met gezangen voor het gregoriaanse officie. Toch laten die paar noten vermoeden dat er ook polyfonie gezongen wordt. Gregoriaans en polyfonie, dat is dan ook het uitgangspunt van deze nieuwe Psallentes-productie. Daarbij is het hele project opgezet als een verzameling drieluikjes, met telkens een op het inhoudelijk programma van het Lam Gods aansluitende constructie van een- en meerstemmig gezang. In een later stadium zal Psallentes zich ook op de instrumentale pendant van de Zingende Engelen gaan toeleggen: de Musicerende Engelen. Vooralsnog mogen we ons verwachten aan pure en doordringende vocale tafereeltjes, engelachtig.

Programma

Triptychon #1 Angelus Domini & Josquin Desprez

Triptychon #2 Cum transisset

Triptychon #4 Virtute magna & Josquin Desprez

Triptychon #7 Expurgate & Adriaan Willaert

Triptychon #9 D’ung aultre amer & Tu solus

Festival van Vlaanderen 2020 | Kerk Machelen-Zulte

Biografie

De gregoriaanse groep Psallentes (‘de zingenden’) werd in 2000 opgericht door zanger en dirigent Hendrik Vanden Abeele. Dit dameskoor bestaat uit 8 zangeressen en gaat met professionele stemmen op zoek naar gregoriaans en aanverwante polyfonie uit verschillende historische periodes. Bijzondere aandacht gaat naar het gregoriaans van de late middeleeuwen en de renaissance. Inzichten hierover worden gevoed door praktijk-gebaseerd onderzoek, zoals Hendrik dat voerde in het kader van zijn doctoraat aan de Universiteit Leiden rond de ontwikkeling van een hedendaagse uitvoeringspraktijk van gregoriaans uit laat-middeleeuwse manuscripten — een artistiek onderzoek dat hij inmiddels verderzet als post-doctoraal onderzoeker aan de Alamire Foundation (KU Leuven).

 

 

Patric Jacobs                                                                                                                    Wouter De Corte
Voorzitter Cultuurraad Zulte                                                                          Voorzitter Werkgroep Festival

--

Patric Jacobs
Voorzitter Cultuurraad Zulte
Em. Prof. Geologie, UGent

__________________________________________________________________________________________________________

 

 logo2 4

Uitgesteld wegens corona - maatregelen

Beste muziekliefhebber,

Tot onze spijt moeten wij meedelen dat, door de corona - maatregelen, wij genoodzaakt zijn het concert

op vrijdag 27 maart 2020 af te gelasten.

Na overleg met Sigiswald Kuijken zijn we alsnog tot de beslissing overgegaan om het concert te laten doorgaan

op vrijdag 26 maart 2021

overeenkomstig de periode van 40 dagen die Pasen voorafgaan.

Er zal eerstdaags contact opgenomen worden voor degenen die reeds hun reservatie hebben betaald om een regeling tot stand te brengen om over te gaan tot een terugbetaling.

Het Kuijken Strijkkwartet

brengt met zijn ensemble

"De zeven Laatste Woorden"

- Joseph Haydn -

Affiche Sigiswald Kuijken 2021

 Nieuwe datum: 26 maart 2021 


St-Petrus en Pauluskerk


Gaston Martensplein 9870 Zulte

__________________________________________________________________________________________________________

>  https://lozerc.wixsite.com/lozercultureel/concerten

 Beste muziekliefhebber,

 
3/08/2020
 
Enkele dagen geleden kregen we tijding van de gemeentelijke overheid dat ons project "Zwerm" omwille van de Covid-19 problematiek niet mag doorgaan. Gedurende de hele periode augustus-september worden alle evenementen in de zone Vlaamse Ardennen verboden.
 
 

Zwerm

 Muziek en theater van de bovenste plank

 Uniek corona-veilig zomerfestival!

Zondag 9 augustus 2020 van 12u tot 19u

7 uitzonderlijke locaties met 28 fenomenale voorstellingen


Een volle namiddag lang genieten met je bubbel: te voet, met de fiets of met de wagen. Wie het goed aanpakt kan 4, maar mogelijks 5 of zelfs 6 voorstellingen meepikken.

" Tussen Ouwegem, Huise-Lozer, Wannegem en Kruishoutem bevindt zich één van de mooiste rurale landschappen van Vlaanderen. Hier heerst de boer sinds eeuwen. De krachten van de natuur bepalen mede de groei van aardappelen, koren, vlas, maïs en gras. Horizonten getooid met windmolens, opmerkzame kerktorens en volmaakte glooiingen sieren hier het landschap. "

 Zwerm lozercultureel

Wannegemkerk en Ouwegemkerk openen hun deuren, de hekkens van kasteel Aaishove te Kruishoutem gaan open, de poorten van Hoeve Ter Linden (Paardenpension Van Poucke) én van Hof ter Weeden (familie De Paepe) heten ons welkom, een wondermooie privétuin op Huisedorp biedt ons met genoegen toegang en ten slotte is er nog het mooiste akkerperceel op het dak van de iconische Zijldegemkouter. Poets uw schoenen, smeer uw fietsketting, vul de tank van uw wagen.


Reserveren is verplicht Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0470/08.21.30), plaatsen gelimiteerd en van de toepassing van de coronamaatregelen maakt LozerCultureel een erezaak. Een uniek, kleinschalig, hoogstaand en coronaveilig zomerfestival.

 Onze Artiesten

 sigiswaldkiujken lozercultureel

De onvolprezen Sigiswald Kuijken speelt met zijn kwartet speciaal voor deze gelegenheid het mooiste wat Mozart en Haydn te bieden hebben. Ongekende pareltjes waarbij eenieder stil wordt: van klein tot groot. Met het enthousiasme van een jongeling staat hij klaar om jullie te bedwelmen met de pracht van een wereld waarin hij thuis is.

japansedrums lozercultureel

De Japanse drums van Araumi Daiko zorgen voor een onvoorstelbare vertoning in de stijl van Kodo. Een spetterende compositie van ritme, kracht en precisie uitgevoerd door mensen die hun leven wijden aan de Levenskracht. Wie dit meemaakt, zal zich dit herinneren zolang er memorie is.

 jandecorte lozercultureel

En wat dan te denken van een act van Jan De Corte met zijn echtgenote Sigrid Vinks. Theater van een buitenaards niveau. Met de voeten in het zand van een paarden-inlooppiste: fragmenten uit Prometheus, Bloetwollefduivel (Macbett) en als toetje een monoloog uit Ophelia (Amlett). Sigrid zal ook dansen op de tonen van de stilte, en dit in een prachtig landschap.

annaliviabekaert lozercultureel In de kerk van Ouwegem wordt gezongen door de mezzosopraan Annalivia Bekaert en door de tenor Valéry Alexeev. Ze zingen liederen van Ropartz, Poulenc en Moussorgsky die allen te maken hebben met verhalen, fantasie en de dood. Aan de piano zit Nataliya Alexeeva. Dit is een recital voor fijnproevers in een kerk die schittert van schoonheid.

triozigane_lozercultureel

In de tuinen van Kasteel Aaishove te Kruishoutem zal de swing klinken van Trio Tzigane. Drie muzikanten die vele, vele malen de aardbol rondvlogen voor exclusieve aangelegenheden. Met hun wortels in de Hongaarse pusta en doordrongen van zigeunertraditie, brengen zij de adem van Russische en Hongaarse zigeunermusica.

Ferdinand Ensemble lozercultureel

Het Ferdinand Ensemble is een groep jeugdige blazers met 2 hoorns, 2 klarinetten en 2 fagotten die een sfeer creëren die u meelokt naar de muzen van weleer. De resonanties binnen de muren van een vierkantshoeve hebben iets meditatiefs, ook al spelen zij romantisch repertoire.

Pal Szomora Laszlo jr Lozercultureel

 Met Pal Szomora Laszlo jr. presenteren wij een topviolist voor de toekomst. Hij won op 13-jarige leeftijd het Concours Grumiaux, het grootste concours voor jongeren ter wereld. Hij gaat op de koffie voor onderricht bij de groten der aarde en is in volle voorbereiding voor de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij wordt aan de piano begeleid door Anastasia Kozhuzkho, internationale star met een zeer gevulde agenda. In het kader van een 19de-eeuwse tuin in Huise, ook een genot voor de liefhebber.

Praktisch

Zondag 9 augustus tussen 12u en 19u.


Verplaatsingen van de ene locatie naar de andere te voet van meestal slechts een half uurtje, op ééntje na (een klein uurtje), met de fiets slechts 10 tot 15 minuten. Optredens van telkens 30 à 35 minuten. Doe mee en steun hiermee het project “Muzikale Vitamientjes”, waarbij wij concertjes willen brengen in onze Woon- en Verzorgingstehuizen, bij onze geïsoleerde en vereenzaamde medemens.

Deelname: €20, €10 voor jongeren van 12 tot 23 jaar, en helemaal gratis voor kinderen - 12 jaar.
Beperkt aantal deelnemers wegens veiligheidsmaatregelen: reserveren verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0470/08.21.30 met vermelding van de gewenste startlocatie.

Mondmaskers verplicht bij betreden en verlaten van elke locatie en in elke gesloten ruimte.

 

Volg ons

_________________________________________________________________________________________________________________

>  Feest en Cultuur Machelen

>  www.vtbkultuur.be/deinze