LozerCultureel stelt voor: mini-festival rondom de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

 

Afbeelding


WOENSDAG 11 AUGUSTUS OM 19U
Ensemble “Coordonné Plus” met Thomas Langlois (luit en theorbe), Anna Nuytten (mezzosopraan) en Mieke Dhondt (sopraan) presenteert u een wondermooi programma rond muziek van Monteverdi en tijdgenoten. Religieuze maar ook profane liederen worden uw deel, alsook enkele instrumentale werken voor luit solo. In een wereld van klank en kleur, van aroma’s en visuele pracht, van emotie en verstilling, Italiaans tout court, krijgen we de illusie te toeven in een schilderij van een Italiaanse Breughel. Kaarten aan €15; €5 voor studenten -24 jaar.
ZATERDAG 14 AUGUSTUS OM 19U
Pelgrim der pelgrims Sébastien De Fooz brengt een beschouwing over zijn talrijke pelgrimstochten (vanuit Gent naar Jerusalem, maar ook naar Rome, Compostella, Odessa, Istanbul …), onder de titel: “De innerlijke weg”. Hij neemt u mee op sleeptouw met beklijvende anekdotes, en vertelt over zijn levensveranderende ontmoetingen en diepe ervaringen. Vocale intermezzi door mezzosopraan Annalivia Bekaert, met gezangen van de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen. Toegang aan vrije bijdrage.
DINSDAG 17 AUGUSTUS OM 19U
Ontmoetingsavond voor pelgrims in spe, ervaren globetrotters, en elke andere geïnteresseerde. Twee ervaren stappers, dichter Willy Genbrugge en Salesiaan Dees Van Caeyzeele, vertellen over hun ervaringen en gaan graag in op uw vragen en inbreng. Gratis toegang.
VAN 18 JULI TOT 22 AUGUSTUS
Permanente tentoonstelling over de route naar Compostella, met materiaal van het Vlaams Compostellagenootschap. Gratis toegang.
Wij zijn verheugd u na een lange periode van stilte terug te kunnen verwelkomen!
Alle activiteiten gaan door in de Kerk OLV van Bijstand te Lozer. Reserveren verplicht, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of telefonisch op 04 70 08 21 30. Plaatsen beperkt wegens coronamaatregelen, snel zijn is de boodschap! Tot binnenkort! EEN MUZIKALE REPRISE

________________________________________________________________________________________

 

 

KERK IN DE BLOEMEN

Lozerse "Floraliën"

LozerCultureel pakt uit met een merkwaardig project: “Kerk in de bloemen, floraliën van den buiten”. Drie bloemenkunstenaars kregen carte blanche. Ze mochten de kerk van Lozer omtoveren tot een oase van vreugde, rust en schoonheid. Een symfonie van kleuren en geuren, exclusief en inspirerend. Alle stoelen naar buiten, een creatie van uitzonderlijke bloemen, planten en struiken naar binnen. In het unieke kader dat de kerk aan de Lozerdreef reeds is, wacht u een speciale ervaring in de bijzondere wereld van nu.

Elke dag vrij toegankelijk tussen 9u en 18u, gedurende de hele maand mei.

 

Bloemenkerk

Met groot respect voor de Christelijke Traditie wordt een verrassende creatie gerealiseerd. De hele kerk is ingenomen door bloemen. Het geheel is dynamisch want het aanbod wordt regelmatig vernieuwd en grondig herschikt. Zo ontstaat een ervaringsruimte die ode wil zijn aan "het Leven en aan de levensvreugde".

Er is ook bijzondere aandacht voor het Mariabeeld. De meimaand stond in Lozer altijd al centraal. Door de maatregelen kon de jaarlijkse bedevaart niet doorgaan. Om de traditie in stand te houden, organiseert LozerCultureel nu een bloemenhulde. Iedereen die dat wil, brengt bloemen, bloesems van thuis naar hier en geeft ze een plaatsje in dit hoekje.

 

8c6d98f w1272 p1011333bis2

                  Viburnum-soorten, Dorianthus excelsa (speerlelie), Tillandsia usneoïdes (Spaans Mos), Mussela lasiocarpa (Chinese Lotusboom: een “dwergbanaan” uitzonderlijk in bloei), enkele piramidale Azalea's van respectabele leeftijd en Rhododendrons - die bestemd waren voor de geplande Floraliën dit jaar, maar jammer genoeg afgelast en ons ter beschikking gesteld werden uit een privécollectie -, Gusmania, Japanse Esdoorn, Laurier, 2 soorten Azalea's: Noralinde en Yacandi en … vele honderden snijbloemen.

 

Poëzie

Om dit project extra glans te geven, verbinden we de pracht van de bloemenkerk met de schoonheid van de taal. Op vraag de E.H. De Boever zonden reeds vele mensen een zelfgeschreven gedicht, sonnet of haïko in in verband met bloemen. Ook op uw pennenvrucht wachten wij vol ongeduld. (Graag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) De ingezonden pennenvruchten krijgen dan een plaatsje tussen de bloemen.

 

Het muzikale luik

De komende drie zaterdagen (15 mei, 22 mei en 29 mei telkens om 11u) zal aan de kerkpoort (buiten) een concert plaatsvinden, tegen vrije bijdrage. Op 15/05 wordt het concert verzorgd door het Sint-Anna duo (Mikhaïl Bezverkhni en Marieke De Jonghe). Het programma en de bezetting voor de twee weken die volgen, is voorlopig nog een verrassing. Buiten aan het kerkportaal, voor max. 50 personen. Inschrijven is verplicht: op 0470/08.21.30 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Word zelf deel van ons initiatief

Breng ons bloemen en bloesems uit eigen tuin of omgeving. Of heb je boompjes, struiken of bloeiers in pot die we even mogen gebruiken, even goed en zelfs heel graag. Wie rozen kweekt of zelfs orchideeën koestert, mag niet twijfelen. Zo worden allen die ons bijspringen Meters en Peters van dit initiatief. Slijp dus allen de scharen en snoeitangen en breng uw “offer” naar de kerk van Lozer op 19 en 20 mei, tussen 18 en 20u. LozerCultureel is U hiervoor ontzettend dankbaar. Graag een seintje vooraf naar 0470/08.21.30.

Wie zich betrokken weet, ons op één andere wijze wil helpen, hetzij met raad of daad, gelieve ons te contacteren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0470/08.21.30. Van harte dank.

Op dinsdag en woensdag 1 en 2 juni worden de gebruikte en tevens zeldzame azalea's te koop aangeboden ten bate van het project. Dit kadert in een plantenbeurs die loopt van 9u tot 18u aan het portaal van de kerk. Wie plantenliefhebber is, mag deze kans niet missen!

 

Lozerse Floralien Peter Bral

​ LozerCultureel wil mensen op een veilige manier laten genieten van iets speciaals. Met een ambitieus project wil ze de kerk O.L.V. van Bijstand omtoveren tot een oase van bloemen en planten. Met honderden, zo niet duizenden, wordt een ervaringsruimte gecreëerd die eer brengt aan het sacrale van deze … “bloemenkerk”.

Van 1 tot 31 mei is de kerk open van 9u ’s morgens tot 18u ’s avonds. Elkeen van eender welke overtuiging, kan pelgrim worden van en in deze merkwaardige tijd. De open deuren heten jullie dan welkom voor een beklijvend bezoek en een ontmoeting met het universele Numen.

Bloemenkunstenaars Peter Bral, Leen Claus en Adriën Dhuyvetter zullen samen met vele enthousiaste medewerkers een monumentale creatie realiseren die een ode wil zijn aan “het Leven en aan de Levensvreugde”.

Traditiegetrouw is de kerk van Lozer in de meimaand een gebedsoord die eer betoont aan de H. Maagd Maria, Moeder Gods. De jaarlijkse ommegang kan en mag dit jaar waarschijnlijk niet door gaan in de gebruikelijke vorm. Maar, … met de vele bloemen keren we terug naar de tijd van de jaarlijkse “bloemenhulden”. Elkeen bracht destijds bloemen of bloesems aan uit de eigen tuin of omgeving. In deze hulde participeerde de hele gemeenschap.

Dit wil LozerCultureel nu weer oppikken. Daarom doen we een oproep tot allen die dit project genegen willen zijn: van Zingem en Huise, tot Nokere, over Wannegem en Lede, Ouwegem en de Marolle tot Kruishoutem en uiteraard … zeker ook Lozer. Breng ons bloemen en bloesems uit eigen tuin of omgeving. Of heb je boompjes, struiken of bloeiers in pot die we even mogen gebruiken, even goed en zelfs heel graag. Wie rozen kweekt of zelfs orchideeën koestert, mag niet twijfelen. Zo worden allen die ons bijspringen Meters en Peters van dit initiatief. Slijp dus allen de scharen en snoeitangen en breng uw “offer” naar de kerk van Lozer op 28 en 29 april, op 5 en 6 mei, op 12 en 13 mei, telkens tussen 18 en 20u. We zijn tevens nog op zoek naar héél wat vazen.

LozerCultureel is jullie hiervoor ontzettend dankbaar. Graag een seintje vooraf naar 0470/08.21.30. Wij durven dromen van een bijzonder resultaat waar vele mensen ontzettend zullen van genieten.

Dit is echter nog niet alles: onze dorpsherder droomt ervan hieraan nog een poëtische toets toe te voegen. E.H. Joost De Boever wil naast de vreugde van de bloemen ook een link met de schoonheid van de taal. Hij zal een paar gedichten schrijven over “bloemen”. Maar, … hij wil jullie ook aan het schrijven zetten. LozerCultureel doet via deze weg een oproep aan alle taalliefhebbers van Kruisemse bodem om zich aan de schrijftafel te zetten. Stuur vervolgens uw gedicht, sonnet of haïko naar Lozerstraat 18 t.a.v. E.H. De Boever of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een aantal schrijfsels zal kalligrafisch zijn plekje krijgen in onze Bloemenkerk of in een bundeltje.

Wie zich betrokken weet, ons op één of andere wijze wil helpen, hetzij met raad of daad, gelieve ons te contacteren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0470/08.21.30. Van harte dank. Hugo De Jonghe, Christian Nachtergaele, Roland Van Huffel, Lut Ollivier, Françoise Mortier, Guy Van Houtte

https://lozerc.wixsite.com/lozercultureel

  ____________________________________________________________________________________________________________

 

Cultuurraad Zulte

Het Festival van Vlaanderen 2020 in Zulte

 

Dit jaar organiseert de gemeentelijke Cultuurraad Zulte voor de vijfde keer op rij een concert dat zal doorgaan

op vrijdag 9 oktober om 19u30

in de Sint-Michiels, Sint-Cornelius en Sint-Ghislenuskerk in Machelen.

Psallentes – Triptycha: Drieluiken bij het Lam Gods

 Het Lam Gods (1432) van de broers Van Eyck is een beroemd en belangrijk stuk werelderfgoed. In Triptycha laat Psallentes het kunstwerk nu ook auditief tot leven komen. Daarbij spiegelen de zangeressen van Psallentes zich aan het luik van de Zingende Engelen. Deze hemelbewoners hebben geen vleugels, maar wel rijk versierde brokaten koormantels, en ze staan rond een lessenaar. Op die lessenaar ligt een boek dat mogelijks een antifonarium is, een boek met gezangen voor het gregoriaanse officie. Toch laten die paar noten vermoeden dat er ook polyfonie gezongen wordt. Gregoriaans en polyfonie, dat is dan ook het uitgangspunt van deze nieuwe Psallentes-productie. Daarbij is het hele project opgezet als een verzameling drieluikjes, met telkens een op het inhoudelijk programma van het Lam Gods aansluitende constructie van een- en meerstemmig gezang. In een later stadium zal Psallentes zich ook op de instrumentale pendant van de Zingende Engelen gaan toeleggen: de Musicerende Engelen. Vooralsnog mogen we ons verwachten aan pure en doordringende vocale tafereeltjes, engelachtig.

Programma

Triptychon #1 Angelus Domini & Josquin Desprez

Triptychon #2 Cum transisset

Triptychon #4 Virtute magna & Josquin Desprez

Triptychon #7 Expurgate & Adriaan Willaert

Triptychon #9 D’ung aultre amer & Tu solus

Festival van Vlaanderen 2020 | Kerk Machelen-Zulte

Biografie

De gregoriaanse groep Psallentes (‘de zingenden’) werd in 2000 opgericht door zanger en dirigent Hendrik Vanden Abeele. Dit dameskoor bestaat uit 8 zangeressen en gaat met professionele stemmen op zoek naar gregoriaans en aanverwante polyfonie uit verschillende historische periodes. Bijzondere aandacht gaat naar het gregoriaans van de late middeleeuwen en de renaissance. Inzichten hierover worden gevoed door praktijk-gebaseerd onderzoek, zoals Hendrik dat voerde in het kader van zijn doctoraat aan de Universiteit Leiden rond de ontwikkeling van een hedendaagse uitvoeringspraktijk van gregoriaans uit laat-middeleeuwse manuscripten — een artistiek onderzoek dat hij inmiddels verderzet als post-doctoraal onderzoeker aan de Alamire Foundation (KU Leuven).

 

 

Patric Jacobs                                                                                                                    Wouter De Corte
Voorzitter Cultuurraad Zulte                                                                          Voorzitter Werkgroep Festival

--

Patric Jacobs
Voorzitter Cultuurraad Zulte
Em. Prof. Geologie, UGent

__________________________________________________________________________________________________________

 

 logo2 4

 

Affiche Sigiswald Kuijken 2021

De uitzonderlijke omstandigheden die de Coronacrisis met zich meebrengen maakt dat we niet in de mogelijkheid zijn om het concert met Sigiswald Kuijken Kwartet, eerst gepland op 27 maart 2020 en vervolgens verschoven naar 26 maart 2021, te laten doorgaan.

 

We hebben gewacht in de hoop dat er op het laatste moment toch een mogelijkheid zou bestaan om dit te laten doorgaan maar de berichtgeving van de laatste dagen hebben dit in de wind geslagen.

 

Het is onze hoop om het concert toch te laten doorgaan het komende jaar, we zijn volop in onderhandeling, maar hebben daar op het moment niet voldoende zicht op of dit wel mogelijk zal zijn.

 

Er wordt nu met man en macht binnen onze vereniging gewerkt om iedereen persoonlijk op de hoogte te brengen, En voor wat betreft de kaarten die gereserveerd zijn en betaald, deze worden eerstdaags teruggestort.

 

In de hoop dat we naar de toekomst toe onze activiteiten, naar behoren, kunnen verderzetten. Het zou in ieder geval een eer en genoegen zijn u op onze komende activiteiten te mogen verwelkomen.

__________________________________________________________________________________________________________

>  https://lozerc.wixsite.com/lozercultureel/concerten

 Beste muziekliefhebber,

 
3/08/2020
 
Enkele dagen geleden kregen we tijding van de gemeentelijke overheid dat ons project "Zwerm" omwille van de Covid-19 problematiek niet mag doorgaan. Gedurende de hele periode augustus-september worden alle evenementen in de zone Vlaamse Ardennen verboden.
 
 

Zwerm

 Muziek en theater van de bovenste plank

 Uniek corona-veilig zomerfestival!

Zondag 9 augustus 2020 van 12u tot 19u

7 uitzonderlijke locaties met 28 fenomenale voorstellingen


Een volle namiddag lang genieten met je bubbel: te voet, met de fiets of met de wagen. Wie het goed aanpakt kan 4, maar mogelijks 5 of zelfs 6 voorstellingen meepikken.

" Tussen Ouwegem, Huise-Lozer, Wannegem en Kruishoutem bevindt zich één van de mooiste rurale landschappen van Vlaanderen. Hier heerst de boer sinds eeuwen. De krachten van de natuur bepalen mede de groei van aardappelen, koren, vlas, maïs en gras. Horizonten getooid met windmolens, opmerkzame kerktorens en volmaakte glooiingen sieren hier het landschap. "

 Zwerm lozercultureel

Wannegemkerk en Ouwegemkerk openen hun deuren, de hekkens van kasteel Aaishove te Kruishoutem gaan open, de poorten van Hoeve Ter Linden (Paardenpension Van Poucke) én van Hof ter Weeden (familie De Paepe) heten ons welkom, een wondermooie privétuin op Huisedorp biedt ons met genoegen toegang en ten slotte is er nog het mooiste akkerperceel op het dak van de iconische Zijldegemkouter. Poets uw schoenen, smeer uw fietsketting, vul de tank van uw wagen.


Reserveren is verplicht Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0470/08.21.30), plaatsen gelimiteerd en van de toepassing van de coronamaatregelen maakt LozerCultureel een erezaak. Een uniek, kleinschalig, hoogstaand en coronaveilig zomerfestival.

 Onze Artiesten

 sigiswaldkiujken lozercultureel

De onvolprezen Sigiswald Kuijken speelt met zijn kwartet speciaal voor deze gelegenheid het mooiste wat Mozart en Haydn te bieden hebben. Ongekende pareltjes waarbij eenieder stil wordt: van klein tot groot. Met het enthousiasme van een jongeling staat hij klaar om jullie te bedwelmen met de pracht van een wereld waarin hij thuis is.

japansedrums lozercultureel

De Japanse drums van Araumi Daiko zorgen voor een onvoorstelbare vertoning in de stijl van Kodo. Een spetterende compositie van ritme, kracht en precisie uitgevoerd door mensen die hun leven wijden aan de Levenskracht. Wie dit meemaakt, zal zich dit herinneren zolang er memorie is.

 jandecorte lozercultureel

En wat dan te denken van een act van Jan De Corte met zijn echtgenote Sigrid Vinks. Theater van een buitenaards niveau. Met de voeten in het zand van een paarden-inlooppiste: fragmenten uit Prometheus, Bloetwollefduivel (Macbett) en als toetje een monoloog uit Ophelia (Amlett). Sigrid zal ook dansen op de tonen van de stilte, en dit in een prachtig landschap.

annaliviabekaert lozercultureel In de kerk van Ouwegem wordt gezongen door de mezzosopraan Annalivia Bekaert en door de tenor Valéry Alexeev. Ze zingen liederen van Ropartz, Poulenc en Moussorgsky die allen te maken hebben met verhalen, fantasie en de dood. Aan de piano zit Nataliya Alexeeva. Dit is een recital voor fijnproevers in een kerk die schittert van schoonheid.

triozigane_lozercultureel

In de tuinen van Kasteel Aaishove te Kruishoutem zal de swing klinken van Trio Tzigane. Drie muzikanten die vele, vele malen de aardbol rondvlogen voor exclusieve aangelegenheden. Met hun wortels in de Hongaarse pusta en doordrongen van zigeunertraditie, brengen zij de adem van Russische en Hongaarse zigeunermusica.

Ferdinand Ensemble lozercultureel

Het Ferdinand Ensemble is een groep jeugdige blazers met 2 hoorns, 2 klarinetten en 2 fagotten die een sfeer creëren die u meelokt naar de muzen van weleer. De resonanties binnen de muren van een vierkantshoeve hebben iets meditatiefs, ook al spelen zij romantisch repertoire.

Pal Szomora Laszlo jr Lozercultureel

 Met Pal Szomora Laszlo jr. presenteren wij een topviolist voor de toekomst. Hij won op 13-jarige leeftijd het Concours Grumiaux, het grootste concours voor jongeren ter wereld. Hij gaat op de koffie voor onderricht bij de groten der aarde en is in volle voorbereiding voor de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij wordt aan de piano begeleid door Anastasia Kozhuzkho, internationale star met een zeer gevulde agenda. In het kader van een 19de-eeuwse tuin in Huise, ook een genot voor de liefhebber.

Praktisch

Zondag 9 augustus tussen 12u en 19u.


Verplaatsingen van de ene locatie naar de andere te voet van meestal slechts een half uurtje, op ééntje na (een klein uurtje), met de fiets slechts 10 tot 15 minuten. Optredens van telkens 30 à 35 minuten. Doe mee en steun hiermee het project “Muzikale Vitamientjes”, waarbij wij concertjes willen brengen in onze Woon- en Verzorgingstehuizen, bij onze geïsoleerde en vereenzaamde medemens.

Deelname: €20, €10 voor jongeren van 12 tot 23 jaar, en helemaal gratis voor kinderen - 12 jaar.
Beperkt aantal deelnemers wegens veiligheidsmaatregelen: reserveren verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0470/08.21.30 met vermelding van de gewenste startlocatie.

Mondmaskers verplicht bij betreden en verlaten van elke locatie en in elke gesloten ruimte.

 

Volg ons

_________________________________________________________________________________________________________________

>  Feest en Cultuur Machelen

>  www.vtbkultuur.be/deinze